Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://dspace.univ-tiaret.dz:80/handle/123456789/7122
Affichage complet
Élément Dublin CoreValeurLangue
dc.contributor.authorبن سعيد, حليمة-
dc.contributor.authorسعدي, مصطفى-
dc.date.accessioned2022-12-22T09:28:39Z-
dc.date.available2022-12-22T09:28:39Z-
dc.date.issued2022-06-18-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-tiaret.dz:80/handle/123456789/7122-
dc.descriptionThis study aims to highlight the position of the agricultural sector in the Arab economies and its role in achieving food security during the period 2000-2018 through diagnosing the Algerian food situation by presenting the components of the agricultural sector and its ability to provide the food needs of the population on the one hand and identifying the obstacles that limit the achievement of Algerian food security On the other hand, in addition to knowing the mechanisms available in this sector in order to activate them to reach the desired food security.As this study concluded that the agricultural sector in the Algerian world is still unable to meet the requirements and needs of the population from food as a result of several difficulties, foremost among which is the growing population growth and misuse of agricultural wealth, in addition to climate changes and the low volume of private domestic and foreign agricultural investment due to several major obstacles, the most important of which The problem of agricultural real estate.In spite of all this, the policies adopted in Algeria, including the policy of agricultural and rural renewal adopted in the beginning of the year 2008, led to developing activities and increasing the volume of agricultural investments, which resulted in a significant improvement in animal and plant production, but it is not sufficient to achieve the targeted food security.en_US
dc.description.abstractتهدف هذه الدراسة الى إبراز مكانة القطاع الفلاحي في الإقتصاد الجزائري و دوره في تحقيق الأمن الغذائي خلال الفترة 2000-2018 و ذلك من خلال تشخيص الوضع الغذائي بعرض مقومات القطاع الفلاحي و مدى قدرته على توفير الإحتياجات الغذائية للسكان من جهة ، و تحديد المعوقات التي تحد من تحقيق الأمن الغذائي من جهة أخرى يالاضافة إلى معرفة الآليات المتوفرة لدى هذا القطاع من أجل تفعيلها للوصول الى الأمن الغذائي المنشود حيث توصل هذا البحث إلى ان القطاع الفلاحي في الجزائر لايزال غير قادر على الوفاء بمتطلبات و احتياجات السكان من الغذاء نتيجة عدة صعوبات يأتي في مقدمتها النمو السكاني المتزايد و سوء الإستغلال للثروات الفلاحية ، بالإضافة إلى التغيرات المناخية و تدني حجم الإستثمار الفلاحي الخاص المحلي و الأجنبي بسبب عدة معوقات أهمها مشكل العقار الفلاحي . و بالرغم من كل هذا إلا أن السياسات المنتهجة في الجزائر و التي من بينها سياسة التجديد الفلاحي و الريفي الذي اعتمدت بداية سنة 2008 أدت إلى تطوير الأنشطة و زيادة حجم الإستثمارات الزراعية مما نتج عنه تحسن كبير في الإنتاج النباتي و الحيواني ، إلا أنه غير كاف لتحقيق الأمن الغذائي المستهدف.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherجامعة ابن خلدون-تيارتen_US
dc.subjectالقطاع الفلاحيen_US
dc.subjectالأمن الغذائيen_US
dc.subjectالإكتفاء الذاتيen_US
dc.subjectالإنتاج الفلاحيen_US
dc.titleواقع القطاع الفلاحي في الجزائر ومدى مساهمته في تحقيق الأمن الغذائي خلال الفترة 2000-2018en_US
dc.typeThesisen_US
Collection(s) :Master

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
TH.M.COM.AR.2022.321.pdf2,81 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.